Wednesday, 19 June 2019

APA ITU GOLD PREMIUM ?

Bagi setiap pembelian emas dan perak keluaran Public Gold, ada caj yang dinamakan “gold premium” dan “silver premium”. Caj ini perlu dibayar untuk setiap pembelian sama ada belian biasa (Outright Purchase), belian secara ansuran (Syariah Easy Payment Purchase – SEPP) dan belian melalui akaun emas (Gold Accumulation Program – GAP). 

Gold Premium adalah kos Public Gold menghantar emas yang dilindungi insuran bagi memudahkan pembeli emas (tanpa perlu datang ke kilang) dan hanya perlu ke cawangan Public Gold terdekat. Caj ini dikenali sebagai “transportation cost” sebelum ini.

Buat rakan-rakan baru, emas Public Gold dijual berdasarkan harga emas dunia secara real time. Harga tersebut belum termasuk kos logistik (menggerakkan produk) ke cawangan berhampiran.


Caj "Gold Premium" yang telah dikemaskini pada tahun 2017

CARA JIMATKAN KOS PREMIUM
Beli atau keluarkan emas dari Akaun GAP item yang lebih besar. Sebagai contoh, caj Gold Premium untuk jongkong emas 1 gram ialah RM10 sekeping (semenanjung Malaysia). Kalau keluarkan 5 keping, maksudnya kita perlu bayar RM50 (RM10 x 5 keping).
Untuk lebih jimat, keluarkan sahaja jongkong emas 5 gram sekeping. Cajnya hanya RM10 sekeping. Jimat RM40 (RM50 – RM10).
Jongkong Emas 5 gram


P/s: Nak belajar simpan emas dengan cara yang tepat, selamat dan patuh syariah?

Boleh belajar ilmu asas emas secara PERCUMA di channel telegram admin [KLIK DISINI] 
atau terus WhatsApp ditalian 016-861 5184.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.