Monday, 30 April 2012

SEMINAR PELUANG PERNIAGAAN PELABURAN EMAS (WILAYAH BORNEO) BERSAMA PUBLIC GOLD

Bagaimana cara utk hadir ke seminar ini?
Seminar ini adalah PERCUMA.
Tetapi sebelum datang kena register @ mendaftar tempat terlebih dahulu.
Untuk hadir, anda perlu sms ke h/p saya : 0168615184 butiran-butiran berikut
1. Taipkan SEMINAR: Nama penuh
2. Tarikh dan lokasi seminar pilihan anda
Contoh SMS:
SEMINAR: Ahmad bin Abu, Kota Kinabalu
Jika hendak register lebih dari 1 tempat duduk, hantar SMS seperti ini:
SEMINAR: tempah 4 seat, 1. Ahmad bin Abu, 2. Halimah Ayob, 3. Halim Ahalim@yahoo.com , 4. Linda Onn, 12/05/2012. Kota Kinabalu
Kemudian, saya akan memberikan maklumbalas samada masih ada kekosongan tempat atau tidak (biasanya dalam tempoh 24 jam saya akan reply, bukannya serta merta. Harap maklum).
Apa faedah datang ke seminar ini?

General Manager, Public Dinar (Public Gold Int. Berhad) En. Syukor Hashim


















First sekali, seminar ini adalah lebih kepada education mengenai pelaburan emas. Kebanyakan peserta seminar ini mengakui bahawa mereka tidak pernah terfikir tentang keuntungan lumayan apabila menyimpan emas, apatah lagi melihat teknik-teknik manipulasi harga emas bagi mendapat lebih keuntungan. Kemudian baru beliau bercerita tentang keuntungan berniaga emas. Jadi, kalau anda ingin tahu selok belok pelaburan emas maka anda wajib hadir seminar ini!!!

Tarikh
Masa
Tajuk
Negeri
Tempat

Jumaat
11/05/2012

8.30 PM – 10.30 PM
Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold

Brunei

Orchid Garden Hotel

Sabtu
12/05/2012

8.30 PM- 10.30 PM
Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold

Sabah

Court Yard Hotel, G-800
1 Borneo Hypermall, Jln. UMS, Kota Kinabalu

Ahad
13/05/2012

8.30 PM- 10.30 PM
Seminar Peluang Perniagaan Emas Public Gold

Sarawak

PG Kuching Branch

Saturday, 28 April 2012

Tips: Perbandingan Pelaburan Emas Fizikal di Malaysia

Source : Admin publicgoldsarawak.com
بسم الله الرحمن الرحيم
Sebenarnya di Malaysia terdapat banyak institusi perbankan dan syarikat yang menawarkan pelaburan emas fizikal yang sah. Perbezaan ketara adalah dari segi harga, susut nilai dan beberapa faktor UTAMA seperti di senaraikan di bawah:
  1. Harga emas tersebut – semakin murah harganya maka semakin baik.
  2. Ketulenan emas – sebaiknya beli emas 999.9
  3. Stok yang mudah diperoleh walaupun harga turun atau naik.
  4. Perbezaan harga belian dan jualan adalah rendah (spread)
  5. Syarat-syarat lain yang dikenakan contohnya emas tersebut tidak boleh calar, bengkok atau sumbing, resit asal perlu disediakan dan lain-lain lagi.
Perbandingan / ComparisonTerdapat beberapa pembaca yang mahu saya catatkan sedikit analisis berkenaan untung / rugi membeli emas di kedai emas atau di tempat-tempat lain. Berikut ialah sedikit rumusan yang dapat dibuat.
Kijang Emas
Boleh dibeli di cawangan Maybank tertentu.
Spread 1oz (4%), 1/2oz (6%), 1/4oz (8%) (source BNM Website)
Tidak boleh lock harga.
Tidak boleh booking.
Perlu dapatkan sendiri di Maybank.
Stok sering habis.
Al-Rajhi Bank
Kiraan spread:
  1. 10 gram – 14.24%
  2. 20 gram – 12.74%
  3. 50 gram – 12.55%
  4. 100 gram – 12.08%
  5. 500 gram – 9.39%
  6. 1kg – 8.31%
  • Tidak boleh lock harga
  • Plastik tidak boleh dibuka
  • Tidak boleh calar
  • Resit mesti dibawa sekali
UOB Bank
Boleh dibeli di UOB Utama sahaja.
  1. Spread berdasarkan 1oz : AUS Nugget (2%), Gold Maple Leaf (2%), Kinebar (2%), Pamp Gold (3.5%), Singapore Lion (2%)
  2. Perlu dapatkan sendiri di UOB office hour 9:00 pagi – 4.30 ptg
  3. Stok selalu habis
  4. Mesti bawa resit asal masa jual balik
  5. Tidak boleh buka sarung
  6. Tidak beli semula jika tercalar.
Pamp Suisse
  • Boleh dibeli di kedai emas tertentu. Kalau di Kuching ada dijual di Kedai Habib Jewel, Spring
  • Spread antara 10%-30% mengikut kedai.
  • Kalau buka sarung akan tolak harga.
  • Kalau emas minting ada workmanship cost & kalau emas casting tidak ada workmanship cost




Kuwait Finance House Gold
Kekurangan KFH Gold Account-i
  • Kualiti emas 995.0 berbanding jongkong emas lain di Malaysia yang biasanya mempunyai ketulenan 999.9 .
  • Spread RM5 segram (sederhana tinggi)
  • Cawangan yang terhad
  • Emas boleh dibeli dan dijual ketika office hour KFH sahaja (9.30 pagi – 4.30 petang)
  • Sarung plastik emas tidak boleh dibuka, tak boleh calar dan tak boleh bengkok.
  • Tak boleh digadaikan kerana emas di laminate, jadi anda tak boleh membawa emas tersebut ke Ar-Rahnu jika memerlukan wang.
  • Jika boleh digadai sekalipun akan menggunakan rate emas 950 sahaja =)
Bunga Raya
  1. Hanya boleh dibeli dan dijual di Poh Kong sahaja.
  2. Spread 15%-25%.
  3. Buka sarung tolak harga.
Barang Kemas
  • Boleh dibeli di mana-mana kedai emas.
  • Harga tinggi berbanding pasaran.
  • Spread 20%-40%
  • Tidak di consider atau dikategorikan sebagai emas pelaburan
Public Gold, Public Dinar, Public Silver & Public Jewelleries
  • Boleh dibeli daripada mana-mana agen di seluruh Malaysia.
  • Spread 5%-6% sahaja
  • Dijamin beli balik walaupun buka sarung, kemek, calar dan sebagainya asalkan berat masih sama.
  • Boleh booking dan lock harga 24 jam.
  • Independent Assayeryang SAH di Malaysia
  • Emas 999.9 – 20g, 50g, 100g & 250gram
  • Dinar Emas – 1 Dinar, 5 Dinar & 10 Dinar
  • Jongkong Perak – 250gram, 500gram & 1 kilogram

10 Soalan Paling "POPULAR"?

1. Apakah pelaburan Emas Fizikal?
Pelaburan Emas Fizikal adalah anda melabur/membeli Emas Fizikal & anda simpan sendiri Emas itu. Berbeza dengan Akaun Simpanan Emas yang banyak ditawarkan oleh Bank2, anda hanya melabur/membeli Emas diatas kertas. Tapi hakikatnya anda tak pernah pun berpeluang untuk pegang sendiri Emas Fizikal tersebut.

2. Bagaimana prestasi keuntungan tahunan pelabur pada Emas Fizikal?
Harga Emas Dunia sentiasa berubah2 setiap saat. Purata Kenaikan harga Emas adalah 25% hingga 30% setahun. Namun pada tahun 2011 kenaikan pernah mencecah sehingga 40%. Pelaburan Emas adalah pelaburan jangkamasa sederhana & panjang. Bukannya hari ini beli esok dah nak jual balik.

3. Apa beza Keuntungan Pelaburan Emas dengan pelaburan2 lain?
Paling mudah nak bezakan, saya bandingkan dengan ASB. Contohnya anda simpan RM100,000 di ASB dan katakanlah pada tahun tersebut dividen sebanyak 8%, keuntungan yang anda dapat adalah RM8000. Jika anda memiliki Emas Fizikal bernilai RM100,000 & pada tahun tersebut kenaikan harga Emas adalah 25% keuntungan anda adalah RM25,000 Jadi sekarang anda nak pilih untung RM8000 atau RM25,000?

4. Bila masa yang paling sesuai untuk melabur/membeli Emas Fizikal?
Hari ini. Kenapa? Sebab potensi harga Emas dunia sentiasa dalam keadaan menaik untuk tempoh jangka masa panjang. Anda beli hari ini bukan anda nak jual esok. So beli hari ini bandingkan dengan harga tahun depan CONFIRM untung! Lagi lama anda tangguhkan pembelian lagi tinggi/mahal harga Emas.

5.Dimana saya nak dapatkan/beli Emas Fizikal?
Di Malaysia banyak Bank2 yang menawarkan Emas fizikal, contohnya Maybank & Kuwait Finance. Selain itu terdapat Syarikat2 Berdaftar/Kedai2 Emas yang menawarkan Emas fizikal, contohnya Public Gold, Tomei, Poh Kong & banyak lagi. Namun sebelum anda melabur/membeli Emas fizikal anda kena bijak memilih. Anda kena pastikan jaminan beli balik & pilih yang menawarkan SPREAD atau susut nilai paling rendah.

6. “Bos, saya ni baru lagi dalam Pelaburan Emas, apa itu SPREAD?”
SPREAD=Susut Nilai. Semakin rendah/kecil spread semakin cepat anda jana keuntungan. Bagi Pelaburan Emas Fizikal, Public Gold adalah diantara Syarikat di Malaysia yang menawarkan SPREAD paling rendah iaitu sekitar 4.5% hingga 8%. Anda tak percaya? Ok lepas ni anda pergi ke Shopping Complex yang ada Kedai Emas anda tanyalah kalau anda beli Jongkong Emas berapa dia jual(sell) & jika anda nak jual balik(buy) berapa peratus kedai tolak?

Klik untuk mengetahui >> Apa Itu Spread?

7. Macam mana saya nak pastikan Jongkong Emas yang anda jual tulen? Entah2 anda jual yang palsu.
Alaaaahai… Saya bagi contoh paling mudah. Saya jual Emas bukan baru mula hari ini. Dah terlalu banyak Customer yang beli Emas dari saya. Jika Emas yang saya jual tidak TULEN, lama dah saya gulung tikar atau tak pun saya dah check-in di Lokap Polis. Paling penting Jongkong Emas/Perak keluaran Public Gold disertakan dengan Sijil @ Certifficate ketulenan yang ditandatangani oleh Assayer bertauliah. Tak puas hati lagi anda buatla test menggunakan densitymeter/mesin penguji ketumpatan Emas dimana2 Bank yang menawarkan perkhidmatan Ar-Rahnu atau Kedai2 Emas.

8. Kalau saya jadi Dealer, ada ke Customer yang nak beli Emas Fizikal dari saya?  Jika takda Customer, RUGI la saya kan ?
Sebelum anda jadi Dealer atau nak beli dalam kuantiti yang banyak anda kena tanya diri anda sendiri dulu apa tujuan anda beli emas :
-          Adakah untuk tujuan simpanan masa depan/pelaburan sendiri ?
-          Menjalankan jual beli emas?
-          Sebab tengok ramai kawan2 jadi Dealer dah dapat untung lumayan
-          Atau semua sebab diatas

Saya selalu nasihatkan bakal2 & Dealer saya, jual beli emas tak semudah teori. Bukannya anda jadi Dealer pagi ni, petang nanti terus ada Customer yang nak LOCK 1kg Emas. Ini dah boleh dikatakan ILMU tahap GABAN la.. hahaha.. Semuanya berperingkat, kena tengok sejauh mana strategi & knowledge anda tentang pelaburan emas. Sebab itu saya lebih suka anda belajar dengan group anda. Walaupun kita tak buat MLM tapi kekuatan group memainkan peranan penting untuk menjadikan anda MAHIR dalam pelaburan Emas.

Semakin banyak anda belajar tentang Emas semakin MUDAH anda jana pendapatan. Jawapan kepada soalan diatas mudah, jika anda pilih untuk menjadi Dealer Public Gold anda tidak perlu risau samaada ada Customer atau tidak. Kenapa? Sekiranya anda telah berpuas hati dengan kenaikan harga Emas simpanan anda, Public Gold menjanjikan JAMINAN beli balik daripada anda. Siap bagi komisyen lagi dari nilai keseluruhan jualan balik!

Bagaimana cara nak pastikan Customer akan mencari anda?  Ini kena belajar secara personal dengan saya. Perniagaan Emas ni luas bukan hanya berharap pada Customer sahaja. Takde Customer pun still boleh dapat untung.

Ilmu EMAS =Keuntungan LUMAYAN
9. Katakanlah saya beli Jongkong Emas 100g, simpan di rumah tak bahaya ke ?
Simpan di rumah memang tak berapa selamat. Namun begitu anda mempunyai alternatif pilihan contohnya simpan di Bank.  Banyak Bank2 yang menawarkan “Safe Deposit Box” seperi Public Bank, UOB, CIMB & banyak lagi. Kadar bayaran adalah sangat berpatutan bermula daripada RM100 setahun. Katakanlah anda memiliki Jongkong Emas 100g & harga semasa anda beli adalah RM16000. Kita ambil contoh purata kenaikan harga emas sebanyak 25% setahun. Anda dah dapat keuntungan RM4000 setahun. Keuntungan anda untuk 1 tahun saja dah boleh cover bayaran “SDB” anda untuk tempoh 10 tahun. Siap ada baki lagi untuk dibelanjakan. Lihat : RM4000 tolak (RM100 X 10Tahun=RM1000)=Baki RM3000 lagi untuk digunakan. So takde isu disini kat mana nak simpan Emas Fizikal tersebut.  *Tertakluk kepada perubahan bayaran “SDB” yang ditawarkan Bank.

10. Saya nak tahu lebih lanjut & lebih mendalam lagi pasal pelaburan Emas. Boleh bantu saya tak?
Boleh. Cara paling mudah hubungi saya ditalian 0168615184 atau boleh hubungi mana2 Dealer KeRaJaaN EMaS (Klik Senarai Dealer bahagian atas web ini).

Strong Majority Of Survey Participants See Higher Gold Prices Next Week

Friday April 27, 2012 12:08 PM

Most participants in the Kitco News Gold Survey are calling for gold prices to rise next week, based on this week’s strong performance.
In the Kitco News Gold Survey, out of 33 participants, 26 responded this week. Of those 26 participants, 21 see prices up, while three see prices down, and two are neutral. Market participants include bullion dealers, investment banks, futures traders, money managers and technical-chart analysts.
Many of the survey participants who see higher prices for next week cite gold’s rebound since Wednesday’s Federal Open Market Committee meeting. Initially gold prices fell when the FOMC did not announce any new stimulus program, but prices rallied after traders realized the Fed is open to other measures down the road and that rates are already ultra-low.
Technical-chart patterns are considered supportive for a rise for gold next week. Spencer Patton, founder and chief investment officer of Steel Vine Investments, echoed what several survey participants said. “Gold has tested support more than four times around $1,620 and bounced strongly each time. It's time that gold tests $1,700,” he said.
The U.S. dollar is also a factor in gold, said Ira Epstein, director of the Ira Epstein division of The Linn Group. Gold has had a “technical breakout to the upside. As long as the U.S. dollar stays under pressure, gold will respond in a positive manner,” he said.
Those who see weaker prices said the euro will likely weaken again versus the dollar, which will cap any rallies in gold.
Those who are neutral on gold said they sit on the sidelines waiting for a stronger trend to develop.
Kitco Gold Survey
Source : kitco.com